Terug

Rotterdam is wegens vakantie gesloten tot en met maandag!

  • Winkels in Utrecht & Rotterdam
  • Gratis verzending boven de € 50,-
  • Snelle levering

Koelvloeistof voor je motor (1)

Binnen de verbrandingsmotor van een motorfiets wordt niet alleen brandstof omgezet in energie. Een groot deel van de energie uit het motorblok verlaat het blok als warmte.

Filters

Zo’n zestig procent van de volledige motorcapaciteit vergaat als warmte. Het is daarom belangrijk het motorblok van de motor goed te beschermen en deze goed te koelen.

De meeste moderne motoren van tegenwoordig worden gekoeld door koelvloeistof. Bij vroegere motoren werden motoren gekoeld door de rijwind, maar bij steeds meer motoren is zelf onderhoud noodzakelijk.

Zo werkt koelvloeistof

In de motorfiets ziet een pomp. Met deze pomp wordt het koelvloeistof middels de radiateur en een buizenstelsel door het motorblok gepompt. Koelvloeistof neemt een groot deel van de warmte op, zodat het motorblok niet oververhit kan raken. Middels het buizenstelsel wordt de hitte opgenomen en uitgestoten aan de buitenlucht.

Op die manier verplaatst koelvloeistof de warmte bij het motorblok naar buiten. Het is daarom noodzakelijk regelmatig koelvloeistof te vervangen. Indien je het principe niet volledig begrijpt, kun je advies vragen bij een van onze experts in de winkel of online.

Koelvloeistof vervangen

Koelvloeistof regelmatig is noodzakelijk voor een goede werking van het motorblok. Daar komt nog eens bij dat koelvloeistof een slijtzaam middel is. Daardoor kan er rommel in het koelsysteem gaan zitten. De koelcapaciteit loopt dan weer terug, waardoor het motorblok warmer kan worden.

Hoe weet ik of ik koelvloeistof moet vervangen?

Bij aanschaf van de motorfiets hoort een instructieboekje. In dit boekje staat rond welke periode je de koelvloeistof moet vervangen en hoeveel vloeistof je nodig hebt. Koelvloeistof vervangen kan enkel wanneer de motor volledig is afgekoeld. Het koelsysteem heeft namelijk een bepaalde druk als de vloeistof nog warm is. Wees daarom voorzichtig met het leeg laten lopen van het koelsysteem. Daarna dien je deze te reinigen en het systeem opnieuw te vullen.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Motomonks 4.5 / 5 - 21 Reviews @ Google
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »