Terug

Rotterdam is wegens vakantie gesloten tot en met maandag!

  • Winkels in Utrecht & Rotterdam
  • Gratis verzending boven de € 50,-
  • Snelle levering

Wanneer moet je je ketting vervangen en waarom?

Wanneer moet je je ketting vervangen en waarom?

Wanneer de motorketting vervangen en waarom?

De motorketting is één van de meest cruciale onderdelen van uw motor. Ervaren rijders kunnen dat alleen maar beamen. Ervaring leert dat het erg belangrijk is om de conditie van je ketting zo nu en dan te checken.

Bij een snelle inspectie let u waarschijnlijk vooral op vetophopingen, roest, speling en versleten tandwielen. Het duurt ongeveer 10 seconden om erachter te komen of uw ketting moet worden schoongemaakt, gesmeerd of uitgelijnd.

De ketting is een cruciaal onderdeel van de aandrijving , wanneer de ketting niet in goede staat is, kan dit de gehele prestaties van de motor negatief beïnvloeden. Geef daarom zo nu en dan even wat extra aandacht aan ketting en tandwielen.

Wat zijn de signalen voor een verouderende ketting?

Er zijn verschillende tekenen dat je ketting aan vervanging toe is:

Een teruggetrokken ketting

Allereerst begin je met het inspecteren van de kettingspanners op de achterbrug. Vervolgens probeer je de ketting zo ver mogelijk naar achter te trekken. Wanneer er zoveel speling op de ketting zit dat en een halve tand van het tandwiel kunt zien, moet je overwegen om je ketting te vervangen.

Extreme kettingspanning.

Het is het makkelijkste om de spanning te meten als u het achterwiel van de grond lift. Wanneer u het wiel draait, kunt u op verschillende plekken de kettingspanning meten. Als het goed is, is over de hele ketting de spanning hetzelfde. Wanneer er verschil in kettingspanning zit, kan dat betekenen dat de ketting aan vervanging toe is.

De tanden

Controleer of  de tanden van de tandwielen versleten of beschadigd zijn, als dit het geval is dient u de tandwielen gelijk te vervangen. Wanneer u tandwielen vervangt, kunt u het beste ook gelijk de ketting vervangen. Als je door blijft rijden met de oude ketting, zullen de nieuwe tandwielen veelsneller slijten.

Lawaaierige ketting

Als de ketting vreemde geluiden produceert wanneer je aan het rijden bent, kan dat een teken verhoogde wrijving en dus slijtage zijn. Door het regelmatig reinigen en smeren van uw ketting kunt u de levensduur aanzienlijk verlengen. Hier hebben we al over geschreven in een van onze vorige blogs.

Hoe de ketting te vervangen

Begin met het losdraaien van de bouten op het voortandwiel. We raden je aan dit te doen terwijl de ketting nog op de motor zit, omdat dit ervoor zorgt dat je minimale kracht hoeft te gebruiken.

Nadat u de bouten hebt losgemaakt, gaat u verder met het breken van de ketting. Verwijder de kleine stifttap en duw vervolgens een van de pinnen van de ketting naar buiten met behulp van een kleine bout of ander smal voorwerp. Vervolgens gebruik je de momentsleutel voor het vervangen van het tandwiel.

De masterlink plaatsen

Smeer het smeermiddel op de pennen en in de X-ringen. Vervolgens ga je door met het monteren van de hoofdschakel rond de twee uiteinden van de ketting. Zorg ervoor dat de X-ringen zich in de juiste posities bevinden.

Nadat u de tandwielen hebt geplaatst en de masterlink in positie is, moet u de pennen van de masterlink plaatsen. 

 Plaats ten slotte het wiel voor de juiste kettingspanning. Pas alle elementen aan zoals gespecificeerd en je bent klaar om de weg op te gaan met de nieuwe ketting.

 

Laat een reactie achter

* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Motomonks 4.5 / 5 - 21 Reviews @ Google
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »